Na minútku do múzea - etnológia

Pravidelná rubrika „Na minútku do múzea“ Vám v mesiaci november predstaví predmet z etnografického zbierkového fondu. Prezentovaný ženský čepiec z Batizoviec bol zhotovený v 1. polovici 20. storočia a používal sa ako pokrývka hlavy vydatej ženy. Článok je malou „ochutnávkou“ v rámci pripravovanej výstavy „Začepčený Spiš“, ktorú budete môcť navštíviť v termíne máj 2022 – september 2022 v Podtatranskom múzeu v Poprade na Vajanského 72/4.

Čepiec ženský
Batizovce
textil, bavlna
1. pol. 20. storočia

Opis predmetu:
Ženský čepiec je zhotovený prostredníctvom viacerých techník a to paličkovanou čipkou, necovaním (sieťovaním) a vyšívaním motívov. Dienko čepca je zhotovené necovaním, doplnené o vyšívané vzory farebnými niťami, jedná sa hlavne o rastlinné motívy bielej, červenej, ružovej, modrej, zelenej a žltej farby. Po obvode je paličkovaná čipka s farebnými motívmi, prišitá na červenú stuhu, zdobenú malými ružovými flitrami, modrou stužkou a ozdobnou niťou. Čepiec sa upevňoval zaviazaním tkanice navlečenej do spodnej časti dienka.

V Batizoviach nosili vydaté ženy háčkované alebo necované čepce, kde prednú časť tvorila tzv. levocká čipka. Pod čepiec si ženy z vlasov robili plochú chomličku, špeciálny účes. Po nasadení čepca si na hlavu zaviazali kartúnovú alebo kašmírovú šatku – šafolku. V 19. storočí sa začali v Batizovciach nosiť aj veľké modrotlačové šatky, ktoré sa časom stali výlučne obradovým doplnkom. Výber čepca zvolili ženy na základe konkrétnej príležitosti, na ktorú sa obliekali a to hlavne podľa rodinných a výročných zvykov.


Galéria k článku

Zdroj:
  • SOJÁK, M. a kol.: Batizovce v zrkadle dejín 1264 - 2004. Batizovce: Obecný úrad v Batizovciach, 2004, 344 s. ISBN 8096923285
  • MICHÁLEK, J.: Ľud hornádskej doliny. Košice: Východoslovenské vydavateľstvo, 1989. 534 s. ISBN 80 – 85174 – 29 – 4