Na minútku do múzea - trlica

V rubrike Na minútku do múzea sa tentokrát budeme venovať tematike pestovania a spracovania ľanu v širšom regióne Spiša a Tatier. Ukážeme vám predmet z etnografického zbierkového fondu Podtatranského múzea v Poprade so zvláštnym názvom TRLICA (Obr.1) a predstavíme jeden z výsledkov výskumu "Rastlina mnohých podôb alebo tradično-netradičný pohľad na ľan."

Trlica
Štrba
drevo
1. pol. 20. storočia
72 cm (v) x 100 cm (š)

Prezentovaná trlica je predmet na ručné spracovanie a trepanie ľanu alebo konope so širokou drážkou, ktorú vytvárajú dve rovnobežné drevené časti, vsadené do bočných stĺpikov. Do vzniknutej drážky zapadá trlo v podobe dreveného noža s rúčkou. Drevo použité na výrobu trlice je bez povrchovej úpravy a predmet bol vyrobený z tvrdého dreva v domácom prostredí.
Toto náradie slúžilo na oddeľovanie drevnatej časti stoniek ľanu alebo konopy od vláken. Pri lámaní ľanu sa pomocou pravej ruky zdvihlo trlo a kolmo na štrbinu sa medzi dosky ľavou rukou položila hrsť stoniek. Hrste ľanu sa ťahali a presekávali na trlici a tým sa zbavovali drevitých častí. Rozdrvená časť stoniek - pazderie, sa tým oddeľovala od vláken. Rastliny museli byť pred trepaním na trlici dobre vysušené.
V obci Oľšavica ležiacej v Levočských vrchoch sa pestovaniu a práci s ľanom detailne venuje pán Marek Rusiňák, s ktorým sme v roku 2021 realizovali terénny výskum. Jeho vedomosti a zručnosť spracovať ľan až do finálnej podoby (tzn. výroby odevu) sú na Slovensku veľkou vzácnosťou. Podarilo sa nám zaznamenať originálne pracovné postupy viazané na ľan siaty a jedným z nich je aj ukážka práci na trlici s použitím ľanových stoniek, ktorú môžete vidieť na fotografiách (Obr.2, Obr.3).

Článok je jedným z výstupov interdisciplinárneho projektu s názvom Rastlina mnohých podôb alebo tradično-netradičný pohľad na ľan (1. etapa, výskumná časť), ktorý Podtatranské múzeum v Poprade realizovalo v roku 2021.
Riešitelia projektu:
Ing. Michal Slezák, PhD. (botanik)
Mgr. Elena Bekešová (etnologička)
Projekt "Rastlina mnohých podôb alebo tradično-netradičný pohľad na ľan (1. etapa, výskumná časť) "z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
The project "The plant of many forms or a traditional-non-traditional view of flax (1. period, research part)" supported using public funding by Slovak Arts Council.


Galéria k článku