Na minútku do múzea - plaketa

V ďalšom príspevku pravidelnej e-rubriky “Na minútku do múzea” venujeme pozornosť fondu numizmatiky Podtatranského múzea v Poprade. Predstavíme si plaketu (tabuľka z kovu alebo iného materiálu jednostranne zdobená umeleckým reliéfom, môže slúžiť ako vyznamenanie, odmena alebo spomienka – pozn. aut.), ktorá je naoko možno menej pútavá ako iné predmety vo fonde, miesto pri dokumentovaní diania v regióne medzi exponátmi jej však určite patrí právom (obr. 1).
Táto plaketa je v našom zbierkovom fonde evidovaná pod evidenčným číslom N-05933.
Ústredný nápis prezrádza pomerne málo:
30
LS
Poprad

Skúsme teda pátrať v archívoch a strohý nápis rozobrať: vieme, že plaketa sa k nám dostala v apríli 1981 - nebola teda vytvorená pri príležitosti možného 30-teho výročia založenia klubu Lokomotíva Štart Poprad, pretože ten v roku 1951 ešte neexistoval. Motív na plakete zobrazuje basketbalistku v pohybe, ktorá hádže loptu do koša. Ženský basketbal sa v Poprade začal hrať v roku 1947 a teda tridsiate výročie tohto športu vychádza na rok 1977, čo by zapadalo do logického predpokladu, že plaketa bola vyrobená pri príležitosti 30-teho výročia založenia ženského basketbalu v Poprade.
Ďalšou otázkou zostáva, kto plaketu vyrobil a pre koho. Ako darca je v našich záznamoch uvedený ONV Poprad (Okresný národný výbor). Meno výrobcu a ani autora návrhu ale nepoznáme, a ani nevieme koľko kusov bolo vyrobených. Môžeme však predpokladať, že plaketa bola vyrobená vo veľmi nízkom náklade, pretože sa nám nedarí nájsť paralelu či ďalšie kusy vo vlastníctve niekoho iného. Je dokonca možné, že je unikátna a teda jediný vyrobený kus. Keď sa lepšie prizrieme na zadnú stranu dreveného podkladu, na ktorom je plaketa umiestnená (obr. 2), zbadáme stopy po upevnení -pravdepodobne lepidlom- na zrejme vertikálnu plochu (napr. stena, trofej, tablo).
Môžeme teda zhrnúť, že táto plaketa bola navrhnutá a vyrobená neznámym autorom vo veľmi nízkom náklade pre ONV Poprad, ktorý sa rozhodol takýmto spôsobom uctiť si 30-te výročie založenia ženského basketbalu v Poprade – ten v čase výročia a vyrobenia plakety hrával pod hlavičkou LŠ Poprad. Plaketa bola možno súčasťou väčšieho celku (trofej, väčšia plaketa).
Na záver je nutné podotknúť, že klub Lokomotíva Štart v Poprade zastrešoval okrem ženského basketbalu a hokeja aj iné športy, napríklad šach. Ten sa dokonca v Poprade hráva pod hlavičkou tohto klubu dodnes a svoje A-družstvo má v 2. lige D.
Pár slov na záver k ženskému basketbalu v Poprade:
Ako ústredný motív tejto plakety jasne ukazuje, prioritou v 80-tych rokoch medzi športmi v Poprade bol aj ženský basketbal. Tento šport stojí tak trochu v tieni mužského seniorského hokeja v meste, avšak je nutné dodať, že vychoval veľké množstvo elitných basketbalistiek, a to nielen pre potreby slovenskej extraligy, ale aj reprezentácie. Tento fakt mimochodom platí dodnes, keď nepriamy nástupnícky klub Basketbalová akadémia mládeže – BAM Poprad aj naďalej vychováva basketbalové talenty.

Súhrn informácií o plakete:
názov: Plaketa 30 LS Poprad
evidenčné číslo: N-05933
prírastkové číslo: 58/81
materiál: drevo, patinovaná sadra, látka
rozmer: priemer plakety 74 mm, rozmer drevenej podložky potiahnutej zelenou látkou: 100x100 mm
autor: neznámy
miesto výroby: neznáme
farba: zlatá, zelená, hnedá
spôsob získania: dar
darca a pravdepodobne aj objednávateľ: ONV Poprad
Motív: V pravej časti je postava basketbalistky, ktorá hádže loptu do koša, umiestneného v ľavej časti plochy. Plocha nesie 3-riadkový nápis:
30
LS
POPRAD
váha: 100,3 g
región: Poprad
rok výroby: neznámy - pravdepodobne 1977, možno 1976 (výročné plakety sa často vyrábajú rok vopred).
Dátum získania: apríl 1981


Galéria k článku